Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

19. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike – Portland 2014.

Devetnaesti po redu Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike održani su u Portlandu, savezna država Oregon do 23. do 26. maja 2014. godine. Domaćin susreta bila je Bošnjačka Edukativno Kulturološka Organizacija (BEKO), tj. džemat Portland, koji je kasnije promjenio ime u Islamska Bošnjačka Edukativno Kulturološka Organizacija, na čelu sa Abdulah-ef. Polovinom i predsjednikom Jasmin-ef. Huskićem.

Kao izaslanik Reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH na ovogodišnjim susretima bio je rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić. Iz BiH pored Mirsad ef. bili su: Hasan ef. Mujić, referent za marketing u IIN Preporod, sekretar Ureda Mirnes ef. Lemeš i trojica glavnih imama iz BiH, Medžlisa IZ-e Prijedor Merzuk ef. Hadžirušidović, Kozarca Amir ef. Mahić i Bratunca Elvir ef. Hodžić. Glavne imame iz BiH u znak zahvalnosti za njihov nesebični angažman, pozvale su džematlije  porijeklom iz krajeva odakle su glavni imami i došli.

Tokom Susreta upriličeno je i otvorenje novorenovirane džamije u Portlandu.

Pored vjerskih sadržaja organiziran je turnir u malom nogometu, smotra folklora, tribina na temu ”Jedinstvo Bošnjaka Sjeverne Amerike” koju je moderirao novoizabrani predsjednik Sabora ICNAB-a dr. Mirsad Hadžikadić.

Za zabavu na susrtima potrudio se Eldin Husenbegović kao i kulturno-umjetnička društva koja su na Susrete došla sa svih strana Amerike.

Izvor: izbsa.com