Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

O Susretima

Tradicionalni Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike su godišnja manifestacija koja se održava pod pokroviteljstvom Islamske Zajednice Bošnjaka u Americi a prvi susreti su održani još davne 1996. godine u Torontu. Susreti Bošnjaka su zapravo mreža manifestacija vjerskog, političkog, kulturnog i sportskog karaktera i nesumnjivo su najveći događaj za Bošnjake ovog dijela svijeta. Susreti Bošnjaka nesumnjivo su najveći događaj za Bošnjake Sjeverne Amerike. 

U početku, Susreti su održavani zadnji vikend u maju koji prethodi američkom prazniku Memorial Day. Od 2015. godine Susreti se održavaju za Labor Day vikend tj. prvi vikend u septembru koji za nas Bošnjake ovdje ima poseban značaj jer je to jedinstvena prilika da se okupimo na jednom mjestu, iskažemo probleme i prezentiramo ideje koje će nam pomoći da još više približimo našu domovinu i zemlju u kojoj sada živimo. 

U cilju kontinuiranog razvoja i napredovanja ukupne bošnjačke dijaspore u Sjevernoj Americi, kao i promovisanju pozitivnih vrijednosti vjere Islama i bošnjačke kulture i tradicije u širem američkom društvu susreti posvećuju posebnu pažnju promociji i prezentacije uspješnih Bošnjaka i Bošnjakinja, posebno mladih, iz raznih oblasti nauke i biznisa, međureligijski dijalog i susret sa predstavnicima američke administracije. Vidimo se na Susretima!