O Susretima

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Tradicionalni Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike su godišnja manifestacija koja se održava pod pokroviteljstvom Islamske Zajednice Bošnjaka u Americi a prvi susreti su održani još davne 1996. godine u Torontu. Susreti Bošnjaka su zapravo mreža manifestacija vjerskog, političkog, kulturnog i sportskog karaktera i nesumnjivo su najveći događaj za Bošnjake ovog dijela svijeta. Susreti Bošnjaka nesumnjivo su najveći događaj za Bošnjake Sjeverne Amerike. 

U početku, Susreti su održavani zadnji vikend u maju koji prethodi američkom prazniku Memorial Day. Od 2015. godine Susreti se održavaju za Labor Day vikend tj. prvi vikend u septembru koji za nas Bošnjake ovdje ima poseban značaj jer je to jedinstvena prilika da se okupimo na jednom mjestu, iskažemo probleme i prezentiramo ideje koje će nam pomoći da još više približimo našu domovinu i zemlju u kojoj sada živimo. 

U cilju kontinuiranog razvoja i napredovanja ukupne bošnjačke dijaspore u Sjevernoj Americi, kao i promovisanju pozitivnih vrijednosti vjere Islama i bošnjačke kulture i tradicije u širem američkom društvu susreti posvećuju posebnu pažnju promociji i prezentacije uspješnih Bošnjaka i Bošnjakinja, posebno mladih, iz raznih oblasti nauke i biznisa, međureligijski dijalog i susret sa predstavnicima američke administracije. Vidimo se na Susretima!