23. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike – St. Louis 2018.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Dvadeset i treći po redu Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike održani su od 31. augusta do 2. septembra 2018. godine u Saint Louisu, savezna država Missouri. Tematika ovogodišnjih Susreta, koji su organizovani pod pokroviteljstvom Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, bila je “Institucionalno djelovanje i rješavanje savremenih problema”, a podtema “Budućnost Bošnjaka na prostoru Sjeverne Amerike”.

Gosti-predavači Susreta bili su: dr. hfz. Kenan ef. Musić, dr. Safija Malkić, dr. Sabahudin Ćeman, Avdo Huseinović i Eldin Huseinbegović. Voditelj programa bio je Tarik Omerhodžić. Na ovogodišnjim Susretima učestvovala su i kulturno-umjetnička društva sa prostora Sjeverne Amerike, kao i horovi ilahija i kasida koji su svojim kulturno-umjetničkim i duhovnim performansima zabavljali učesnike Susreta.

Predavanja hafiza Kenana Musića i dr. Safije Malkić praćena su sa velikom pažnjom, a prisutni su imali priliku i postavljati pitanja uvaženim gostima o dilemama sa kojima se susreću Bošnjaci u ovom dijelu svijeta. Izlaganje muftije dr. Sabahudna ef. Ćemana o budućnosti Bošnjaka na prostoru Sjeverne Amerike jako dobro je prihvaćeno, a za prelijepu atmosferu na Susretima, pogotovo svečanoj večeri, pobrinuli su se Eldin Huseinbegović, Tarik Omerhodžić, i muzičar Nihad Krečo.

Učesnici Susreta su jako emotivno pratili predvanja Avde Huseinbegovića koji je svojim mini dokumentarcima podsjetio prisutne na proteklu agresiju na Bosnu i Hercegovinu i zadnji genocid koji je nad Bošnjacima izvršen od strane srbo-četničkog i ustaškog agresora. Organizatori Susreta su iskoristili priliku da podsjete sve prisutne, ali i one koji su pratili ovaj događaj putem socijalnih mreža o velikoj odgovornosti svih nas da širimo kulturu sjećanja o gore spomenutim događajima.

Pored džume održane u dva džemata grada domaćina, a koji su u sastavu Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike, te tradicionalnog mevluda i uobičajenog pograma za odrasle i omladinu, na ovogodišnjim Susretima desile su se i neke historijske važne stvari za Bošnjake ovih prostora. Naime, pored mektebskog takmičenja najboljih mekteblija sa prostora Sjeverne Amerike, po prvi put u okviru Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike organizovano je i takmičenje u hifzu Amme džuza na kojem je učešće uzelo devetnaest takmičara sa prostora Sjeverne Amerike.

Na ovogodišnjim Susretima također po prvi put na prostoru Sjeverne Amerike dodjeljena je i prva diploma za položeni hifz mladom hafizu Zulkarnejnu Kuniću, sinu Enver efendije i Jasmina-hanume. Zulkarnejn Kunić je rođen u St. Louisu 2002. godine a hifz je učio pred muhafizom Nermin ef. Spahićem. U proteklih petnaest dana saslušan je pred komisijom za hifz ispred Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koju je predvodio mr. hfz. Mensur ef. Malkić.

Nagrada Ćamil ef. Avdić, najveća nagrada koju dodjeljuje Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike za požrtvovan rad i doprinos Islamskoj zajednici, ove godine je posthumno dodjeljena Mensuru Neimarliji rahmetullah alejhi. Nagradu su preuzeli sinovi rahmetli Mensura, a pod ovlaštenjem muftije dr. Sabahudin ef. Ćemana, nagradu im je uručio Avdo Huseinović.

U terminu odredjenom za sastanak bošnjačkih i pro-bosanskih organizacija formiran je inicijalni odbor koordinacionog tijela. Ovo tijelo će se u narednom periodu sastati i donijeti odluke koje će biti smjernice za dalji rad i aktivnosti koje će, ako Bog da, voditi ka uspješnijem i boljem dijelovanju i organizovanju Bošnjaka na području Sjeverne Amerike

Većina učesnika ovogodišnjih Susreta je izrazila zadovoljstvo ponuđenim sadržajem uz sugestiju da se tokom budućih Susreta napravi još više radionica za omladinu te ponudi još sadržaja za mlađe generacije na kojima ovi Susreti i ostaju.