Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

24. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike – Minneapolis 2019.

Dvadeset i četvrti po redu Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike održani su od 30. augusta do 1. septembra 2019. godine u Minneapolisu, saveznoj državi Minessota. Ova je jedna od najznačajnijih manifestacija Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA). Centralna tema ovogodišnjih 24. Susreta Bošnjaka je “Očuvanje bošnjačkog identiteta“, a očuvanje identiteta jednog naroda između ostalog podrazumijeva i međusobnu povezanost.

Upravo ovakvi skupovi, i susreti su prilika za to. Islamska zajednica kao jedan od glavnih stubova očuvanja bošnjačkog identiteta na prostoru Sjeverne Amerike, ulaže napore da se očuva prije svega vjera islam, bosanski jezik, bosanska kultura i sve ono što nas čini Bošnjacima, a to prepoznaju i drugi. Podteme Susreta bile su “Društveni aktivizam i odgovornost”, te “Društveni aktivizam u državi u kojoj živimo. “

Predavači Susreta su bili eminentni gosti iz domovine Bosne i Hercegovine, kao i predavači sa područja Sjeverne Amerike: muftija za Sjevernu Ameriku dr. Sabahudin ef. Ćeman, prof. Izet ef. Čamdžić, dr. Hazim ef. Fazlić, prof. Dermot Groome, dr. Emir Ramić, mr. Amina Sendić-Mešić, mr. Amir Durić, prof. Elma Jusić. Voditelji programa su bili Dalila Omerović i Tarik Omerhodžić koji su svemu dali poseban ton, standard i dinamičnost kojoj težimo. Naš dragulj, bosanskohercegovački umjetnik Eldin Huseinbegović nastupao je u zabavnom dijelu programa. Po prvi put smo imali zvaničnu promociju Eldinovog novog spota “Ako odeš.”

Da su ovo Susreti Bošnjaka koji će ostati u najljepšem sjećanju govori i činjenica da smo po prvi put imali i medijske pokrovitelje Hayat TV, zatim sponzore iz domovine BH Telecom i BH POŠTA kojima se i ovom prilikom zahvaljujemo.

Na ovogodišnjim Susretima učestvovala su i kulturno-umjetnička društva sa prostora Sjeverne Amerike, kao i horovi ilahija i kasida koji su svojim kulturno-umjetničkim i duhovnim performansima zabavljali učesnike Susreta. Učesnici Susreta su jako emotivno pratili predavanja u sesijama od jutra do kasnih poslije podnevnih časova. Bilo je bratskih i sestrinskih osmijeha, ali i suza i uzdaha, a sve to jača naša nova prijateljstva, naše međusobno uvezivanje plemenitim vrijednostima naše vjere, tradicije i kulture.

Možemo zasigurno kazati da smo sretni i zahvalni da u ovo postmoderno doba koje je okarakterisano kao doba sveopće krize porodice, na Susretima Bošnjaka možemo svjedočiti grandioznu, jako utemeljenu porodicu Bošnjaka Sjeverne Amerike. Upravo tako, naša misija predstavlja izraz ljudske časti i zadivljujuće ustrajnosti na čast cijeloga svijeta, za vrijednosti u koje vjerujemo, za svoju državu i svoj narod, bili smo i bićemo neiscrpni izvor hrabrosti i izuzetne vrijednosti.

I kao što reče muftija IZBSA dr. Sabahudin ef. Ćeman na svečanoj večeri: “ Svako od nas ima svoju maticu, svi smo najsigurniji u svojim domovima, u svojim porodicama, i njima se uvijek vraćamo, u kojima uprkos izazovima, nedaćama kažemo, nesalomljivi smo, jer uz porodicu sve je lakše. Naša zajednica je jedna porodica. Ona je naša matica. Ma koliko pojedini mislili drugačije, neka misle, jer samo na tome može ostati. U ovoj mojoj tvrdnji ohrabruju me ovakvi dani u kojima svjedočimo ljepoti generacijskih normi, isprepletenih smijehom, nadom, životom naših mladih naraštaja. To je dragocjenost naše zajednice, ali i odgovornost svakog pojedinca u njoj. Zbog njih, zbog naše djece, učinit ćemo sve da znaju gdje pripadaju zbog lakšeg suočavanja sa izazovima današnjice. Izazova je mnogo, ali je mnogo više onih koji potvrđuju da je naša zajednica riznica koja treba i može da odgaja generacije satkane od istinskih vrijednosti. Svi mi smo jedna velika porodica koja će sa nestrpljenjem čekati sljedeće Susrete.”

U okviru Susreta Bošnjaka dodijeljena je nagrada Ćamil ef. Avdić, najveća nagrada koju dodjeljuje Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike za požrtvovan rad i doprinos Islamskoj zajednici. Ove godine je nagradu primio dr. Emir Ramić, osnivač i direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada, neiscrpni borac za Bošnjake, stalno ukazujući na obavezu sjećanja na genocid koji se desio nad Bošnjacima, kome i ovom prilikom čestitamo.

Također, u sklopu susreta Bošnjaka održano je finalno mektepsko takmičenje na nivou muftijstva IZBSA. Takmičenje je sproveo Ured za vjerske poslove pri IZBSA. Ovom prilikom čestitamo svim učesnicima, roditeljima, a posebno ovogodišnjim pobjednicima kao i komisiji.

Pobjednici prema uzrastima su:

Grupa 6-8 godina (ilmihal)

1. Muhamed Malkić
2. Adna Osmanović
3. Harun Kugić

Grupa 9-11 godina (sufara)

1. Amr Suša
2. Medina Dedić
3. Muhamed Bektić

Grupa 12-16 godina (Kur’an)

1. Lejla Mujkić
2. Najla Mehmedagić
3. Adisa Smajić

Organizacioni Odbor se potrudio da u ovogodišnjem programu ponudi posebno mjesto za našu omladinu, kako bismo imali niz aktivnosti, radionica i kratkih predavanja usmjerenih na omladinu. Veliki broj omladine imao je priliku da osim nastupanja u horu ilahija i kasida, folklornom performansu učiti o izazovima sa kojima se suočavaju danas.

Sesija bošnjačkih i probosanskih organizacija protekla je uz veliko interesovanje i prisustvo gostiju. Vjerujemo da je napravljen historijski korak ka ujedinjenju naših kongresa. Uz Allahovu pomoć očekujemo da će sljedeće godine ova aktivnost ponuditi konkretne rezultate i akcije koje će voditi ka uspješnijem i boljem djelovanju i organizovanju Bošnjaka na području Sjeverne Amerike u segmentu društvenog i političkog djelovanja.

Većina učesnika ovogodišnjih Susreta je izrazila zadovoljstvo ponuđenim sadržajem i kazala da su ovo neminovno najuspješniji susreti do sada. Ostaje nam obaveza da još jače radimo kako bi zadržali ovaj kvalitet i uz Božiju pomoć još više napredovali.

Zaključićemo citatom muftije IZBSA “U amanet nam je ostavljena obaveza da se držimo za jedno uže. Naše uže je naša zajednica koju mi pojedinačno sačinjavamo, ovdje prisutni a oni drugi koji sa nama nisu, ali se za ovo uže drže. Ne dozvolimo u našim nastojanjima, aktivnostima, stremljenima da od ljudi pravimo instituciju,učinimo sve da naša institucija bude jaka, stabilna, institucija za ljude i u službi ljudi.”

Na kraju želimo da se zahvalimo svima koji su bili dio ovogodišnje lijepe priče Susreta Bošnjaka u Minneapolisu, gradu čestitih, dobrih Bošnjaka i Bošnjakinja čijim aktivistima se posebno zahvaljujemo. Zahvaljujemo se svim našim gostima predavačima koji su ostavili utisak koji će mnogi pamtiti.

Zahvaljujemo se svim našim sponzorima:

 • Medijskom pokrovitelju Hayat TV,
 • BH Telecom,
 • BH POŠTA,
 • Islamskoj zajednici Bošnjaka Minneapolis,
 • Islamskoj zajednici Bošnjaka Tampa Bay,
 • Euro Bakery Phoenix AZ,
 • MC Construction San Jose CA,
 • MJ Custom Homes Des Moines IA,
 • ADVANCED CUSTOM HOMES SHUTTERS INC San Jose CA,
 • SH Logistics LLC TRANSPORT,
 • BUREK KING Clifton NY,
 • Amir Džuliman Phoenix AZ i mnogim drugim.

Zahvaljujemo se grupama horova ilahija i kasida, kao i folklornim sekcijama: hor Ilham Phoenix, hor Nur Saint Louis, hor Ferhadija Saint Louis, hor Nur Chicago, Aldin Ćelebić i Abdulgafar Polovina Portland, KUD Zumbuli Atlanta, KUD Dukat Grand Rapids, KUD Zlatni Ljiljani Portland.

Neka ovi Susreti budu svijeća koja gori, na kojoj je neugasivi plam naše vjere, tradicije i kulture.