Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

20. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike – Chicago 2015.

Jubilarni, 20. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike održani su od 4. do 6. septembra 2015. godine u Čikagu. Tematika ovogodišnjih susreta bili su društveni aktivizam i društvena odgovornost. Gosti susreta iz BiH bili su: dr. Amir ef. Karić, izaslanik reisu-l-uleme mr. Huseina ef. Kavazovića, dr. Amel Alić, mr. Đermana Šeta, šefica ureda za brak i porodicu pri Rijasetu IZ BiH, prof. Asmer Šeta, te poznati izvođač ilahija Armin Muzaferija. Najavljeni gost, hafiz Sulejman Bugari nije učestvovao na ovim Susretima zbog administrativnih komplikacija pri dobijanju američke vize.

Subota je počela radno, uvodnom sesijom koju je moderirao glavni imam Sabahudin ef. Ćeman i na kojoj su predstavljeni svi gosti koji su došli iz domovine kako bi prisustvovali i učestvovali ovim susretima. Nakon toga je održana panel diskusija 20. Godina Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike na kojoj su učesnici se osvrnuli na proteklih dvadeset godina Susreta, od prvih Susreta održanih u Torontu 1996. godine pa do ovogodišnjih Susreta u Čikagu. Nakon toga, gosti predavači održali su predvanja na razne teme koje su bile protkane glavnom tematikom Susreta, tj. društvenim aktivizmom i družtvenom odgovornošću. Paralelno sa sesijama, prezentacijama i predavanjima održan je i fudbalski turnir na kome je učestvovalo šesnaest ekipa sa svih strana Sjeverne Amerike. Pobjednik je bio tim iz Atlante, dok su drugo i treće mjesto zauzele ekipe iz Jacksonville i Chattanooge. Koordinator fudbalskog turnira bio je Jasmin Jakupović.

U subotu je također održano i mektekbsko takmičenje, jedan od najsposjećenijih događaja na Susretima, a u subotu navečer održana je svečana večera na kojoj se prisutnima obratili glavni imam dr. Sabahudin-ef. Ćeman te gosti iz Amerike i domovine.

U nedjelju je održana smotra folklora te natjecanje horova ilahija i kasida, te razna predavanja od kojih ističemo osvrt na dvadeset godina od genocida u Srebrenica koje je održao profesor Emir Ramić.

Izvor: izbsa.com