Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

25. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike – Denver 2022.

Pod pokroviteljstvom Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike održani su, jubilarni, 25. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike. U gradu Denveru, savezna država Colorado, od 2. do 4. septembra 2022. godine, mnogobrojni gosti iz raznih dijelova Sjedinjenih Američkih država i Kanade su se osjećali kao kod kuće. Odziv Bošnjaka sa prostora Sjeverne Amerike bio je izvanredan i premašio sva očekivanja organizatora, a samoj svečanoj večeri koja se održala u subotu veče, prisustvovalo je 600 gostiju.

Tema ovogodišnjih Susreta bila je Očuvanje bošnjačkog identiteta sa podtemama društveni aktivizam društvena odgovornost. Domaćin Susreta, Islamska Zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike na čelu sa muftijom, dr. Sabahudin-ef. Ćemanom, imala je priliku ugostiti ugledne goste i predavače, izaslanika Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Nedžada ef. Grabusa, muftiju sarajevskog, dr. Ben Moore-a, osnivača Centra za bosanske studije (Center of Bosnian Studies) na Fontbonne Univerzitetu u St. Louisu, saveznoj državi Missouri, mr. Elvira Resića, generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Čikagu, Avdu Huseinovića, publicistu i režisera dokumentarnih filmova, Amira Ovčinu Esq., predsjednika Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, te Selmu Porču, izvršnu direktoricu Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike. Zabavni dio programa vrhunski su odradili Armin Muzaferija i Madžid Abaza uz pratnju Džemšida Hodžića.

Program Susreta počeo je džuma namazom u džematu Bosanski Edukativni Kulturnom Centar Colorado, a džumu namaz je predvodio i hutbu održao dr. Nedžad-ef. Grabus. Vrijedne džematlije Denvera pobrinule se za predivan ručak za sve prisutne goste. Program je zatim nastavljen u Marriott Tech Center hotelu u Denveru tradicionalnim bosanskim mevludom, te programom za omladinu koji su vodili Armin Muzaferija i Madžid Abaza.

U subotu, nakon svečanog otvorenja Susreta i predstavljanja gostiju, muftija dr. Sabahudin-ef. Ćeman održao je kratko predavanje o samim Susretima, te predstavio kratki historijat Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike od samog početka pa do današnjih dana. Zatim su Amir Ovčina i Selma Porča održali predvanje na temu  Bošnjaci između Istoka i Zapadaa dr. Nedžad-ef. Grabus je održao predavanje na temu Institucionalno jačanje Islamske zajednice kao garant očuvanja bošnjačkog identiteta.

Također u subotu, održana je i sjeverno-američka premijera dokumentranog filma Avde Huseinovića – “Foča, crna kutija zla”. Nakon jako emotivne premijere, posjetioci Susreta su imali priliku družiti se sa gospodinom Huseinovićem te postavljati pitanja o njegovom dosadašnjem radu, kao i preprekama i izazovima s kojima se susreće tokom svog istraživačkog i dokumentarnog rada. Pošto je sama realizacija ovog dokumentarnog filma potekla sa Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike koji su održanu u St. Louisu 2018. godine, izražena je želja da i na budućim susretima gospodin Huseinović bude naš gost.

U subotu je održana i panel diskusija za hanume sa temom Muslimanka kao ambasadorica islama na kojoj su moderatorice bile Amela Redžić, MA, profesorice Islamske teologije Dženana Delić i Lejla Šehić, te muallima Dženana Arnaut.

Na ovogodišnjem finalnom mektebskom takmičenju Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike komisija je imala težak zadatak izabrati pobjednike, no na kraju je to izgledalo ovako:

U grupi od 6 do 8 godina, pobjednici su:

  1. Tarik Kugić, džemat BIC St. Louis
  2. Adnan Bektić, džemat BIC St. Louis
  3. Lejla Mujić, džemat BAIC Detroit

U grupi od 9 do 11 godina, pobjednici su:

  1. Harun Šljivić, Islamic centar “Bošnjak” Kansas City
  2. Muhamed Malkić, džemat “Nur” St. Louis
  3. Rejjan Salkić, džemat Gazi Husrev-beg Detroit

U grupi od 12 do 16 godina, pobjednici su:

  1. Amir Suša, džemat “Nur” St. Louis
  2. Medina Dedić i Adelisa Dedić, džemat “Nur” St. Louis
  3. Alem Čavčić, džemat “Bošnjak” Des Moines i Emra Muslim, džemat ICNP Phoenix.

Navečer je održana i svečana večera koja je centralni dio Susreta na kojoj su prisutnim gostima obratili se gosti iz domovine i Sjeverne Amerike. Tokom svečane večere dodjieljena je nagrada “Ćamil-ef. Avdić” za 2022. godinu, koju Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike dodjeljuje istaknutim pojedincima koji svojim radom i doprinosom promovišu islamske vrijednost i rade za dobrobit zajednice. Ove godine nagrada je pripala dr. Senadu-ef. Agiću, imamu džemat SABAH u Čikagu, dugogodišnjem glavnom imamu Islamske zajednice na prostoru sjeverne Amerike.

U nedjelju, prvo predavanje održao je generalni konzul mr. Elvir Resić na temu Bosna i Bošnjaci – kontinuitet državnosti i identiteta, a zatim je dr. Ben Moore održao predavanje na temu Memory After Genocide: the Center for Bosnian Studies in St. Louisu kojem je govorio o projektu intervjuisanja i sačuvanja sjećanja bošnjačkih izbjeglica u St. Louisu, ali i šireg prostora Sjeverne Amerike. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike je na završnoj sesiji tretirao temu društveni aktivizam i koraci ka daljnjem zajedničkom radu na prostoru Sjeverne Amerike.

            Popodnevski program je bio rezervisan za omladinu. Na smotri folklora i horova su učestovali Ahmed Polovina iz Portlanda, hor džemata “Nur” iz St. Louisa, hor “En Nahl” iz džemata BAIC iz Detroita, hor “Nur” džemata BECCA iz Chicaga, hor “Bilal” iz Atlante, KUD “Al Kalem” Chatanooga, KUD “Bosanski Zumbuli” Atlanta, a mlade džematlije su predstavili nastupe za koje su se dugo spremali i koje su željno iščekivali. Program su izvođenjem ilahija i kasida uljepšali Armin Muzaferija, te imami Šerif-ef. Delić i Hikmet-ef. Hadžiabdić.

            Sve događaje na Susretima propratila je ekipa Hayat TV koja je ujedno i medijski pokrovitelj Susreta. Organizacioni odbor želi se zahvaliti našim partnerima i sponzorima koji su svojom finansijskom podrškom doprinijeli realiaciji Susreta. Partner Susreta je “Jusuf Nurkić Fondacija”, a sponzori: BH Pošta, BH Telecom, Hrustić Brothers, Vette City Transportaion, BEKCC Denver, Zajednica Bošnjaka Georgia, Selimovich Transport Inc., CYDEO, MSM Transport, i MC Construction.

Također, zahvaljujemo se džematlijama i aktivistima džemata Bosansko Edukativni Kulturni Centar Colorado iz Denvera bez čije logističke podršle pri dočeku , transportu, i pripremanju obroka za goste ovi Susreti ne bi mogli biti na ovako visokom nivou. Kao dodatni čin zahvalnosti muftija Islamske zajednice Bošanjaka Sjeverne Amerike dr. Sabahudin-ef. Ćeman uručio je prigodnu nagradu predstavnicima džemata BEKCC Denver tokom programa svečane večere.