Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

26. Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike – Atlanta, GA

Od 1. do 3. septembra 2023. godine, u Atlanti su održani dvadest i šesti Susreti Bošnjaka Sjeverne Amerike. Gosti, koji su na Susrete pristigli sa svih strana Sjeverne Amerike, mogli su pratiti dobar edukativno-kulturni program, a učešće na Susretima uzeli su eminentni gosti iz domovine i dijaspore. Tema ovogodišnjih Susreta bila je Institucija kao garant dugogodišnjeg opstanka Bošnjaka što govori o potrebama Bošnjaka da institucionalno djeluju i rješavaju vlastite probleme vlastitim snagama gdje se nalazili i živjeli.

Program je počeo 1. septembra 2023. godine džumom u džamiji džemata Zajednica Bošnjaka Georgia, koju je predvodio izaslanik reisu-l-uleme hfz. dr. Mensur Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. U petak večer održan je i tradicionalni mevlud u hotelu Atlanta Marriott Buckhed Hotel & Conference Center, gdje su održani i svi ostali programi togom vikenda. Nakon mevluda, nastavilo se druženje odraslih i omladine uz prelijepe pjesme i ilahije izvođača Bilala Zukana i Aldina Duračaka.

Mevlud na 26. Susretima Bošnjaka Sjeverne Amerike

Susreti su nastavljeni u subotu veoma bogatim programom za sve učesnike. Omladina i odrasli, predvođeni Amirom-ef. Durićem (Imam chaplain na University of Syracuse), i Admirom Kelemišom, članom Organizacionog odbora Susreta, imali su mali izlet (hike) na Stone Mountain, a osim prekrasne prirode, tokom penjanja na vrh omladina je bila pozvana na promišljanje i razumjevanje njihove povezanosti sa prirodom i univerzumom. Bili su upitani da pojedinačno i u malim grupama ukratko opišu njihove utiske i kako su doživjeli hiking, a Amir-ef. Durić je iskoristio priliku da podjeli kratku refleksiju o “harmoniji u univerzumu” i podsjeti na duhovnu povezanost između čovjeka i ostalih božijih stvorenja.

U nedjelju je Amir-ef. Durić održao radionicu za omladinu na temu Setting Stage for Excellence gdje su prisutni imali priliku razmjeniti ideje i diskutovati iskustva i korake koji mogu biti od koristi srednjoškolcima u pripremi i odabiru fakulteta, a onima koji su već na fakultetu da pronađu zajednicu i budu još uspješniji u akademskoj i profesionalnoj karijeri.

Stone Mountain izletnici

U isto vrijeme u subotu, u hotelu, održano je i prvo predavanje od strane hfz. dr. Mensura Malkića na temu Institucija kao garant dugogodišnjeg opstanka Bošnjaka. Tokom predavanja hfz. Malkić je prisutne proveo kroz jedan vremeplov od prvog čovjeka i poslanika Adema a.s., preko prvih instuticija iz Medine i Medinskog ustava iz 623. godine, institucije hilafeta uspostavljene 632. godine, pa do instutucije današnje Islamske zajednice. Kroz svoje predavanje hfz. Malkić je akcenat stavio na to da samo institucijalno možemo rješavati veće probleme s kojima se naš narod susreće, i da samo tako možemo dugoročno i opstati.

Detalj sa predavanja hfz. Malkića

Nakon predavanja hfz. Malkića, održana je prezentacija koncepta Monografije Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike koju je vodio glavnik urednik dr. Muaz-ef. Redžić i redakcijski tim i to: dr. Emir Ramić, Kasim Delalić, Ismet-ef. Zejnelović, i mr. Mahir Dizdar. Dr. Senad-ef. Agić, član redakcijskog tima je bio odsutan. Redakcijskom timu pridružio se muftija dr. Sabahudin-ef. Ćeman koji je govorio o važnosti ove monografije te istakao da bi svaki naš džemat u Sjevernoj Americi trebao da napiše i ima svoju monografiju. Članak o predstavljanju monografije možete pročitati ovdje.

Redakcijski tim monografije

Poslije podne, dr. Safija Malkić, održala je predvanje na temu Uloga žene muslimanke Bošnjakinje u očuvanju institucije koje je bilo interesatno ne samo za žene, već i za muškarce koji su u velikom broju prisustvovali ovom predavanju. Nakon toga muftija. dr. Sabahudin Ćeman govorio je o Integraciji džemata u lokalne zajednice i izazovima s kojima se džemati na prostoru Sjeverne Amrike susreću u tom procesu.

Dr. Safija Malkić

Paralelno, imam Suhaib Webb održao je tri predavanja za našu omladinu iz svog The Essential Program with Suhaib Webb programa. Teme su bile – The Essentials of Faith, Essentials of Worship – Prayer & Purity, i Essentials of a Pure Heart (Ihsan). Predavanja su bila jako dobro primljena od omladine, a nakon predavanja prisutni su imali priliku postavljati pitanja te družiti se sa imamom Suhaibom.

Sa predavanja imama Suhaiba Webba

U subotu veče održana je i tradicionalna svečana večera, centralni događaj na Susretima Bošnjaka Sjeverne Amerike. Program večeri vodili su Dalila Omerović sa Hayat TV i Tarik Omerhodžić, a sve je medijski propratio Hayat TV, koji je ujedno i medijski pokrovijtelj Susreta.

Tokom večere prisutnima se obratio muftija dr. Sabahudin-ef. Ćeman, a srčan i energičan govor imao je i dr. Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra u Potočarima. On je pozvao sve prisutne, pogotovo omladinu da ostanu to što jesu, te da održavaju vezu sa domovinom i nastave sa ovakvim druženjima i u budućnosti.

Dr. Emir Suljagić se obraća tokom svečane večere

Na samoj večeri dodjeljena je nagrada “Ćamil-ef. Avdić” ovogodišnjem dobitniku Ismet-ef. Zejneloviću iz Atlante. Nagradu “Ćamil-ef. Avdić”, jednom godišnje, dodjeljuje Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike fizičkim i pravnim licima, koja svojim radom i djelom doprinose afirmaciji Islamske zajednice, Bošnjaka, i naše domovine.

Muftija dr. Ćeman uručuje nagradu Ismetu-ef. Zejneloviću

Muftija dr. Ćeman je iskoristio prilku da se zahvali predstavnicima i svim članovima džemata Zajednica Bošnjaka Georgia, te predsjedniku Adnanu Trbonji i imamu Senadu-ef. Šehiću uruči poklon – levhu koju je radio Jasmin-ef. Latifović, kao mali znak pažnje na uloženom trudu i gostoprimstvu koje je ovaj džemat izkazao prema svim gostima Susreta.

U svečanom djelu večeri goste su zabavljali izvođači ilahija i duhovne muzike Madžid Abaza i Bilal Zukan uz pratnju muzičara Aldina Duračaka. Nezaboravan će ostati trenutak sa svečane večere kada uz zvuke gitare Madžida Abaze prisutni pjevaju himnu “Jedna si, jedina…”. Do trenutka pisanja ovog teksta video pjevanja himne na Facebooku Susreta imao je preko 90,000 pregleda.

Adnan Trbonja i Senad-ef. Šehić sa levhom koju su dobili kao mali znak zahvalnosti

U nedjelju, na predavanju dr. Emira Suljagića – Notes to our grandchildren (Bilješke za naše unuke), tražila se stolica više, jer je dvorana za predavanje bila do zadnjeg mjesta puna. Dr. Suljagić je prustnima nakon kraćeg filma o tome kako traže posmrtne ostatke ubijenih u genocidu na području Srebrenice govorio o radu Memorijalnog centra, trenutnim aktivnostima i budućim planovima, te mogućnosti saradnje dijasporalnih zajednica sa institutom.

Pristuni su izrazili jak interes za saradnju sa Memorijalnim centrom, pogotovo u prenošenju iskustva centra i primjenu na druge gradove i sredine širom Bosne i Hercegovine na kojima je počinjen genocid. I nakon predavanja dr. Suljagić je ostao dugo u razgaovorima sa prustnim gostima Susreta, koji su također iskoristili priliku da se zahvale dr. Suljagiću na dosadašnjem radu u Memorijalnom centru Srebrenica.

Prepuna sala na predavanju dr. Suljagića – Notes to our grandchildren

Nakon dr. Suljagića promociju knjige – Knjiga pamćenja i opomena održao je i dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade i dugogodišnji borac za ljudska prava i slobode i borbe za istinu, pravdu i kulturu sjećanja. Promocija je praćena sa velikim interesovanjem a moderator je bio prof. Semir Đulić iz Atlante.

Dr. Emir Ramić na promociji svoje knjige

Poslije podne održana je i smotra horova ilahija i kasida i kulturno-umjetničkih društava u svečanoj sali hotela. I ovaj put sala je bila premala da primi sve zainteresovane koji su željeli pratiti nastupe naše djece i omladine od onih najmanjih do najvećih. Iako su svi učesnici iskazali veliku profesionalnost i znanje u izvođenju ilahija i kasida, te igranju bosanskih kola i zavrzlama, simpatije publike odnijela je grupa od 5 do 7 godina KUD-a Safira iz Jacksonville, FL.

D Safir, Jacksonville, FL, grupa od 5 do 7 godina

Organizacioni odbor Susreta ovom prilikom još jednom želi da se zahvali svim gostima, a zatim svim našim sponzorima i partnerima koji su na bilo koji način doprinejli da se ovi Susreti održe. Hvala našem medijskom partneru Hayat TV, zatim partneru Susreta Brother & Sister Food Services, te sponzorima: BH Pošta, Hrustic Brothers, BECCA Center, Advanced Custom Shutters, MC Construction, ALFA Construction, S-E MAKS Consulting, Bošnjački Islamski Centar Grand Rapids, Zajednica Bošnjaka Georgia, Amana Mutual Funds Trust i Žana Bibić – Allstate.

Vidimo se na sljedećim Susretima, ako Bog da!

Izvor: izbsa.com

PARTNER, MEDIJSKI POKROVITELJ I SPONZORI 26. SUSRETA

VIDEO EMISIJA HAYAT TV-a O 26. SUSRETIMA U ATLANTI